Bitkisel üretimde kalite ve sürdürülebilirlik için İyi Tarım Uygulamaları (İTU) büyük önem taşır. Bu uygulamaların doğru şekilde denetlenmesi ve uygulanması amacıyla, 20-30 Temmuz 2026 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla İTU Kontrolör Eğitimi düzenlenecektir. Eğitim, Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTEM) tarafından yürütülmekte olup, sınav ise Ankara'da gerçekleştirilecektir.
Eğitime katılmak isteyen adayların ziraat mühendisi veya gıda mühendisi olduklarını belgeleyen onaylı eğitim belgelerine sahip olmaları zorunludur. Bu şart, kontrolörlerin alanında uzman ve yeterli bilgiye sahip olmasını sağlayarak, bitkisel üretimde standartların korunmasına katkıda bulunur. Sınav günü, belgelerin asıllarına dair onaylı suretlerin elden teslim edilmesi gerekmektedir; belgelerini teslim etmeyen adaylar sınava alınmayacaktır.
Türkiye'de sera ve saksı yetiştiriciliği gibi kontrollü ortamda bitki üretimi yaygınlaşırken, İTU kontrolörlerinin rolü daha da kritik hale gelmektedir. İyi Tarım Uygulamaları, bitkilerin sağlıklı gelişimini desteklerken çevresel etkileri azaltır ve ürün kalitesini artırır. Bu nedenle, yetiştirme sistemlerinde doğru uygulamaların denetlenmesi, hem üreticilerin hem de tüketicilerin yararına olur.
Eğitim sürecinde adaylar, İTU standartları, denetim teknikleri ve raporlama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. Bu sayede, sera ve saksı yetiştiriciliğinde karşılaşılan yaygın hatalar ve riskler daha etkin şekilde önlenebilir. Örneğin, sulama ve gübreleme uygulamalarının kontrolü, hastalık ve zararlı yönetimi gibi kritik konulara hakim olunması beklenir.
Sonuç olarak, İyi Tarım Uygulamaları Kontrolör Eğitimi, bitkisel üretimde kalite ve sürdürülebilirliği sağlamak isteyen profesyoneller için önemli bir adımdır. Türkiye'de özellikle Ankara gibi iklim koşullarının değişken olduğu bölgelerde, bu eğitimle yetiştirilen kontrolörler, sera ve saksı yetiştirme sistemlerinde daha sağlıklı ve verimli üretim yapılmasına katkı sunacaktır.