Bitki Bakımı ve Yetiştiricilik

Fazla Sulanan Bitki Nasıl Kurtarılır? Adım Adım İlk Yardım

Yazar: Duru Toprak Tarih: 13.07.2026 Mesaj: 1 Beğeni:

Bitkilerin fazla sulanması, köklerin havasız kalmasına ve çürümesine yol açarak bitkinin sağlığını ciddi şekilde tehdit eder. Bu durumda panik yapıp aşırı müdahalede bulunmak, sorunu büyütebilir. Bitkiyi kurtarmanın temel yolu, köklerin tekrar hava alabileceği uygun ortamı sağlamaktır.

İlk adım olarak sulama tamamen kesilmeli ve saksıda biriken fazla su mümkünse tahliye edilmelidir. Bitkinin kökleri dikkatlice kontrol edilerek, çürümüş ve yumuşamış kökler temizlenmelidir. Bu işlem, kök çürümesini durdurmak için kritik öneme sahiptir. Ardından bitki, geçirgenliği yüksek, hava alan yeni bir toprak karışımına alınmalıdır.

Kurtarma sürecinde hızlı büyüme beklentisi yerine, çürümenin durması hedeflenmelidir. Sağlıklı yaprakların yeniden oluşması haftalar sürebilir. Ayrıca doğrudan güneş ışığı bitkiyi daha fazla strese sokabileceği için, bitkinin aydınlık ancak filtrelenmiş ışık alan bir yerde tutulması daha güvenlidir.

Bitkinin türüne ve toprağın nem durumuna göre sulama ve bakım çok kontrollü yapılmalıdır. Islak ve hava almayan toprak karışımı, bitkinin tekrar zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle sulama sıklığı azaltılmalı ve toprak nemi düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz aylarında sulama hataları sık görülür. Bu bölgelerde sıcaklık yüksek ve nem düşük olduğundan, sulama ihtiyacı artar ancak aşırı sulama kök çürümesine yol açabilir. Benzer şekilde, İç Anadolu'nun kurak ikliminde de sulama dengesi dikkatle sağlanmalıdır. Fazla sulanan bitkilerde köklerin hava almasını sağlamak, bitkinin sağlıklı kalması için en önemli adımdır.

Konu bağlantısı