Gölge alanlarda çim

Gölgeye Dayanıklı Çim Tohumu Önerisi ve Çözüm

Yazar: Green Addict Tarih: 04.06.2026 Mesaj: 2 Beğeni: 1

Bahçesinde gölge alanlarda çim problemi yaşayan çok kişi var. Özellikle ağaç altı, duvar kenarı, bina gölgesi, kuzey cephe bahçeler, az güneş alan bahçeler ve sürekli yarı gölgede kalan yerlerde normal çim tohumu çoğu zaman istenen sonucu vermiyor. Çim ya seyrek çıkıyor, ya sararıyor, ya da kısa süre sonra tamamen kayboluyor.

Benim de en çok gördüğüm sorunlardan biri şu: “Gölge alanda çim neden çıkmıyor?”, “Ağaç altında çim olur mu?”, “Az güneş alan bahçeye hangi çim tohumu ekilir?” diye araştıranlar genelde klasik çim karışımlarını deniyor ama sonuç alamıyor. Çünkü gölge alanlarda kullanılacak çim tohumu karışımının özel seçilmesi gerekiyor.

Gölge alanlar için özellikle Lolium perenne Lover, Lolium perenne Ringles, Lolium perenne Sun, Festuca rubra Rufi, Festuca rubra rubra Dipper çeşitleri çim tohum karışımları daha uygun oluyor. Özellikle bu karışım, gölge alanlarda bile homojen, canlı ve uzun ömürlü bir çim alan oluşturmak için tercih edilebilir.

Burada önemli olan sadece “gölgeye dayanıklı çim tohumu” kullanmak değil. Toprak hazırlığı, sulama düzeni, ekim zamanı ve alanın ne kadar güneş aldığı da sonucu etkiliyor. Gölge alanlarda çim ekimi yaparken toprağın çok sıkışık olmaması, iyi havalanması ve suyun yüzeyde birikmemesi gerekiyor. Çünkü gölge yerlerde toprak daha geç kurur ve fazla sulama kök çürümesine sebep olabilir.

Benim tavsiyem, gölge alanlarda çim ekimi yapacak olanların klasik park-bahçe çim tohumu yerine gölge çimi, gölgeye dayanıklı çim tohumu, az güneş isteyen çim tohumu ya da ağaç altı için çim tohumu olarak geçen karışımlara yönelmesi. Özellikle Festuca rubra içeren karışımlar gölge toleransı açısından daha başarılı sonuç verebiliyor.

Konu bağlantısı

Yanıtlar

Herkese açık cevaplar
Cevap 1

TorfUye_43B8

04.06.2026
Ben Semilas Fito Marka Gölge Alanlar çim tohumu karışımı kullandım, çok başarılı oldu. Ayrıca diğer bir alanda kelleşmiş ve güneş alan farklı bir çim tohumu ekilmiş olsada ara ekimde kullandım ve gayet iyi sonuç aldım.